Sayfalar

19 Haziran 2013 Çarşamba

Közlenmiş Patlican Salatasi


Malzemeler
  • 8 adet patlıcan
  • 3 adet domates
  • 5-6 adet çarliston/sivri biber
  • 3-4 diş sarımsak
  • Limon
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Maydanoz
Tarif
  • Patlıcanları ateş üzerinde közleyin. Mangalda veya ocakta ızgara üstünde közleyebilirsiniz.
  • Közlendiğini nasıl anlayacaksınız? Piştiğinde patlıcan söner gibi oluyor ve içindeki su kaynayıp buhar çıkmaya başlıyor. O zaman ateşten alabilirsiniz. Tabii çevire çevire közlüyorsunuz.
  • Közledikten sonra patlıcanın kabuklarını soymak gerekiyor.
  • Eğer ateşten aldığınız patlıcanları gazete kağıdının arasına koyarsanız kabukları daha rahat ayıklayabilirsiniz.
  • Musluğu açıp suyu incecik akıtın ve elinizi ıslattığınız kadarıyla kalan ufak kabukları da sıyırın. Patlıcanları suya tutmayın, tadı kaçmasın. Rengi açık olsun isterseniz limon suyuna yatırın. Beklerken kararmasınlar.
  • Diğer tarafta domates ve biber ekleyecekseniz onları da ateşte közleyip, kabuklarını soyduktan sonra ufak ufak doğrayın. (Domatesi biz közlemeden de ekliyoruz, her defasında da biber ilave etmiyoruz. )
  • Maydanozu da ince ince kıyın.
  • Patlıcanları doğrama tahtasına alın ve rahmetli Özcan teyzemin bana öğrettiği gibi patlıcanları didmeniz gerekiyor.
  • Yani bıçağı bastırıp ileri doğru sıyırarak patlıcanı ezerek koparın.
  • Bunu kısa aralıklarla yapacaksınız, böylece uzun uzun saçaklanmamış olacak.
  • En son közleme kabında pişirdiğim patlıcanlar lokum gibi oldu ve bu didme işlemini çok kolay yapabildim.
  • Sarmısakları ayıklayıp tuz ile birlikte havanda dövün ve bütün malzemeyi bir araya getirip karıştırın.
  • Özellikle ızgara köfte ve etin yanına çok yakışan bir mezedir.
  • Tabii bir de rakı açtınız mı, değmeyin keyfinize…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder