Malzemeler
- 8 adet patlıcan
- 3 adet domates
- 5-6 adet çarliston/sivri biber
- 3-4 diş sarımsak
- Limon
- Zeytinyağı
- Tuz
- Maydanoz
Tarif
- Patlıcanları ateş üzerinde közleyin. Mangalda veya ocakta ızgara üstünde közleyebilirsiniz.
- Közlendiğini nasıl anlayacaksınız? Piştiğinde patlıcan söner gibi oluyor ve içindeki su kaynayıp buhar çıkmaya başlıyor. O zaman ateşten alabilirsiniz. Tabii çevire çevire közlüyorsunuz.
- Közledikten sonra patlıcanın kabuklarını soymak gerekiyor.
- Eğer ateşten aldığınız patlıcanları gazete kağıdının arasına koyarsanız kabukları daha rahat ayıklayabilirsiniz.
- Musluğu açıp suyu incecik akıtın ve elinizi ıslattığınız kadarıyla kalan ufak kabukları da sıyırın. Patlıcanları suya tutmayın, tadı kaçmasın. Rengi açık olsun isterseniz limon suyuna yatırın. Beklerken kararmasınlar.
- Diğer tarafta domates ve biber ekleyecekseniz onları da ateşte közleyip, kabuklarını soyduktan sonra ufak ufak doğrayın. (Domatesi biz közlemeden de ekliyoruz, her defasında da biber ilave etmiyoruz. )
- Maydanozu da ince ince kıyın.
- Patlıcanları doğrama tahtasına alın ve rahmetli Özcan teyzemin bana öğrettiği gibi patlıcanları didmeniz gerekiyor.
- Yani bıçağı bastırıp ileri doğru sıyırarak patlıcanı ezerek koparın.
- Bunu kısa aralıklarla yapacaksınız, böylece uzun uzun saçaklanmamış olacak.
- En son közleme kabında pişirdiğim patlıcanlar lokum gibi oldu ve bu didme işlemini çok kolay yapabildim.
- Sarmısakları ayıklayıp tuz ile birlikte havanda dövün ve bütün malzemeyi bir araya getirip karıştırın.
- Özellikle ızgara köfte ve etin yanına çok yakışan bir mezedir.
- Tabii bir de rakı açtınız mı, değmeyin keyfinize…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder