Malzemeler
- 2 su bardağı aşurelik buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı küp doğranmış kayısı
- 1 su bardağı doğranmış kuru incir
- 1 portakalın ince doğranmış kabukları
- 5 su bardağı tozşeker
- 15 su bardağı su
- Süsleme için:
- Yarım su bardağı pirinç
- 1 su bardağı kuş üzümü
- Ceviz içi
- Tarçın, nar taneleri
- NOT: Bu ölçüden tam 30 kase çıkıyor.
Tarif
- Önceden 1 bardak nohudu ve kuru fasulyeyi1 geceönceden ıslatıyoruz.
- 2 bardak buğdayı üzerini geçecek kadar suda 6-7 saat kadar bekletiyoruz.
- Ben buğdayı işte olduğum için öğlen ıslattım akşama kadar hazırdı.
- Buğdayı iyice süzüp aşure tenceresinin içine alalım.
- Üzerine 15 bardak suyu ilave edelim.
- Buradaki miktarlar çok önemli aynı miktarı hep tek bir bardakla kullanırsanız sonuç mükemmel oluyor.
- Üzerinin köpüklerini alarak buğdayı kaynamaya bırakalım.
- Ağzını kapatıp 30 dakika kadar kaynamasını sağlayalım.
- Ayıkladığımız pirinci de buğdayın üzerine ekleyip ara sıra karıştırmak kaydı ile 2,5-3 saat kadar kısık ateşte kaynatalım.
- Boza kıvamına geldiğinde ise 5 bardak şeker ve haşlanmış nohut ile kuru fasulyeyi ekleyelim.
- İnce ince doğranmış olan portakal kabuklarını da ekleyelim.
- Daha önce küp küp doğradığımız kuru üzüm ve kuru kayısıyı da ekleyip biraz daha kaynatalım.
- Şöyle bir 5 dakika kadar daha.
- Altını kapattıktan sonra incirleri ekleyelim.
- İnciri en son eklememiz gerekiyor ki karartmasın aşuremizi.
- Sıcak olarak kaselere servis yapıp üzerini süsleyelim.
- Afiyet bal şeker kaymak olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder