Sayfalar

19 Haziran 2013 Çarşamba

Aşure


Malzemeler
  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı küp doğranmış kayısı
  • 1 su bardağı doğranmış kuru incir
  • 1 portakalın ince doğranmış kabukları
  • 5 su bardağı tozşeker
  • 15 su bardağı su
  • Süsleme için:
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı kuş üzümü
  • Ceviz içi
  • Tarçın, nar taneleri
  • NOT: Bu ölçüden tam 30 kase çıkıyor.
Tarif
  • Önceden 1 bardak nohudu ve kuru fasulyeyi1 geceönceden ıslatıyoruz.
  • 2 bardak buğdayı üzerini geçecek kadar suda 6-7 saat kadar bekletiyoruz.
  • Ben buğdayı işte olduğum için öğlen ıslattım akşama kadar hazırdı.
  • Buğdayı iyice süzüp aşure tenceresinin içine alalım.
  • Üzerine 15 bardak suyu ilave edelim.
  • Buradaki miktarlar çok önemli aynı miktarı hep tek bir bardakla kullanırsanız sonuç mükemmel oluyor.
  • Üzerinin köpüklerini alarak buğdayı kaynamaya bırakalım.
  • Ağzını kapatıp 30 dakika kadar kaynamasını sağlayalım.
  • Ayıkladığımız pirinci de buğdayın üzerine ekleyip ara sıra karıştırmak kaydı ile 2,5-3 saat kadar kısık ateşte kaynatalım.
  • Boza kıvamına geldiğinde ise 5 bardak şeker ve haşlanmış nohut ile kuru fasulyeyi ekleyelim.
  • İnce ince doğranmış olan portakal kabuklarını da ekleyelim.
  • Daha önce küp küp doğradığımız kuru üzüm ve kuru kayısıyı da ekleyip biraz daha kaynatalım.
  • Şöyle bir 5 dakika kadar daha.
  • Altını kapattıktan sonra incirleri ekleyelim.
  • İnciri en son eklememiz gerekiyor ki karartmasın aşuremizi.
  • Sıcak olarak kaselere servis yapıp üzerini süsleyelim.
  • Afiyet bal şeker kaymak olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder